Lezen en schrijven tegen eenzaamheid bij ouderen Archief

Afgelopen voorjaar is Zorgbelang Brabant|Zeeland samen met Stichting Lezen & Schrijven in de regio West-Brabant gestart met het project: ‘Ouderen (digitaal) de deur uit’. Hiermee willen wij laaggeletterde ouderen beter leren lezen en schrijven en handiger laten worden in het omgaan met de computer. In zogenaamde taalcafés in de wijk organiseren wij samen met verschillende lokale organisaties bijeenkomsten waar ouderen hun taal- en digitale vaardigheden op een laagdrempelige manier kunnen verbeteren.

Circa 21% van de ouderen uit Brabant heeft moeite met lezen en schrijven en het omgaan met de computer. Meedoen aan de maatschappij wordt hierdoor steeds lastiger voor deze groep. Ze schamen zich voor hun laaggeletterdheid en trekken zich daarom vaak terug. Belangrijke Informatie, advies en uitnodigingen bereiken op deze manier de ouderen dan niet. Bovendien hebben zij grote moeite met het invullen van digitale formulieren voor bijvoorbeeld het aanvragen van zorg. Door hun laaggeletterdheid raken zij zo steeds meer in een isolement. Eenzaamheid is dan al snel het gevolg.

Laaggeletterdheid blijkt vaak lastig te herkennen. Veel ouderen kunnen hun moeite met lezen en schrijven aardig lang verborgen houden. Ze praten er ook niet makkelijk over omdat ze zich vaak schamen. Wat de hulp aan deze groep mensen lastiger maakt. Daarom geeft Zorgbelang trainingen waarin vrijwilligers worden geschoold in het herkennen van laaggeletterdheid en het kunnen doorverwijzen van deze ouderen naar het plaatselijke taalaanbod.

Goed leren lezen en schrijven kan een eerste stap zijn om eenzaamheid bij ouderen terug te dringen. Zorgbelang Brabant | Zeeland gaat samen met lokale vrijwilligers ouderen motiveren om meer activiteiten buitenshuis te gaan ondernemen. Dat doen wij door dichtbij (in bijvoorbeeld bibliotheek of buurthuis) taalactiviteiten te organiseren, zoals een taalcafé of cursussen voor het verbeteren van digitale vaardigheden. Zorgbelang werkt daarbij samen met verschillende lokale organisaties in de regio West-Brabant.

Meer informatie
Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met Lieke Hesemans van Zorgbelang Brabant|Zeeland. Haar telefoonnummer is: 06 - 50 80 52 22. Je kunt Lieke ook mailen: lhesemans@zorgbelang-brabant.nl.