Help mee om laaggeletterdheid bij ouderen te herkennen! Archief

Zorgbelang Brabant|Zeeland en Stichting Lezen & Schrijven zijn op zoek naar vrijwilligers in de regio West-Brabant die zich willen inzetten om laaggeletterdheid bij ouderen te herkennen en hen vervolgens te ondersteunen bij het ontwikkelen van hun (digitale) vaardigheden. In Brabant heeft circa 21 % van de ouderen moeite met lezen en schrijven en het omgaan met de computer. Zij zijn laaggeletterd. Meedoen wordt, door de digitalisering van de samenleving, voor hen steeds lastiger.

Dat deze trainingen waardevol zijn blijkt uit het verhaal van Jos. Ondanks zijn taalprobleem runde Jos een bloemenzaak. Wanneer hij de telefoon opnam, gebruikte hij bij het opnemen van bestellingen altijd dezelfde smoes: “Een momentje, ik heb mijn handen vol, ik geef even mijn collega”. En als er geen collega in de buurt was, gebruikte hij afkortingen. Hg voor hartelijk gefeliciteerd en be voor beterschap. Hij was blij toen het faxapparaat op de markt kwam. De bestellingen kwamen er geschreven uitrollen. Maar de fax maakte plaats voor de computer, en toen liep hij vast.

Jos: “Ik kon wel lezen en schrijven, maar alleen de makkelijke woorden. En ik schreef in dialect. “Schrief” in plaats van “schrijf”. Op school ging ik elk jaar met de hakken over de sloot over.”

Jos zag in de krant een oproep staan voor een computercursus en ging overstag. Door daaraan mee te doen en deze te combineren met een cursus lezen en schrijven werd zijn wereld zoveel groter! Binnen een paar jaar kon hij de ondertiteling van films lezen en ook beter omgaan met de computer.

Veel laaggeletterden kunnen hun moeite met lezen en schrijven aardig lang verborgen houden. Het is dan moeilijk te herkennen. Wat de hulp aan deze groep mensen lastiger maakt. Zorgbelang Brabant|Zeeland organiseert hiervoor speciale trainingen.

Help je mee?
Werk je graag met ouderen? Of kom je veel met hen in aanraking? En wil je je inzetten om laaggeletterdheid bij deze groep aan te pakken en te verminderen? Meld je dan aan voor de informatiebijeenkomst ‘Herkennen en doorverwijzen’ van Zorgbelang en Stichting Lezen & Schrijven.

Tijdens een twee uur durende informatiebijeenkomst in het najaar staan we stil bij de betekenis van laaggeletterdheid, hoe het te herkennen is bij ouderen en wat je hiermee als vrijwilliger kunt doen. Zo krijg je tips hoe je met ouderen hierover in gesprek kunt gaan en hoe je kunt doorverwijzen naar het lokale aanbod in de wijk, bijvoorbeeld via taalhuizen. Ook bieden wij een vervolgtraining aan voor het begeleiden van ouderen bij het verbeteren van hun (digitale) vaardigheden. De bijeenkomsten en trainingen worden verzorgd in de gemeenten Bergen op Zoom, Etten-Leur, Moerdijk, Roosendaal en Breda.

Meer informatie
Voor meer informatie over de training kun je contact opnemen met Lieke Hesemans van Zorgbelang Brabant|Zeeland. Haar telefoonnummer is: 06 - 50 80 52 22. Je kunt Lieke ook mailen: lhesemans@zorgbelang-brabant.nl.


Op de foto: Jos
Fotograaf: Ruud Pos