'Ervaringsdeskundige worden? Gewoon doen!' Archief

In de regio werken wij samen met individuele cliënten, patiënten, burgers en organisaties. Dit netwerk van mensen en organisaties noemen wij het Ervaringsnetwerk. Wij laten je graag zien hoe wij samenwerken met deze ervaringsdeskundigen en patiënten- en cliëntenorganisaties.

Vandaag een interview met Arnie Craninckx, ervaringsdeskundige bij Zorgbelang Brabant|Zeeland.

Bekijk ook de video van Arnie.

Hoe ben je ervaringsdeskundige geworden bij Zorgbelang Brabant|Zeeland?
Ik kon niet meer betaald werken en wilde graag iets nuttigs gaan doen, ook om mijn eigenwaarde op te vijzelen. Ik ben toen via een vriendin, Celia, ervaringsdeskundige geworden bij Zorgbelang Brabant|Zeeland. Ik heb  veel kennis vergaard door informatie op te zoeken en door mijn eigen ervaringen.

Wat zijn je taken/functies als ervaringsdeskundige bij Zorgbelang Brabant|Zeeland?
Ik kom twee keer in de week bij Zorgbelang Brabant|Zeeland. Ik word dikwijls gevraagd  om bijvoorbeeld mee te denken over  een project samen met het ervaringsteam, in gesprek te gaan met patiënten, ex-patiënten en verpleegkundigen om de zorg te verbeteren of mijn visie vanuit mijn ervaringen te geven.

Hoe ervaar je het ervaringsdeskundige zijn bij Zorgbelang Brabant|Zeeland?
Ik vind het geweldig. Het geeft nut aan mijn bestaan, het geeft voldoening, ik doe er weer toe. Ik voelde mij toen ik was afgekeurd in een hoek gezet. Dit is een heel goede oplossing voor de dingen die ik nog kan doen. Ik denk niet meer  over dingen die ik niet meer kan doen maar denk  over dingen die ik nog wél kan doen. Ik heb nu eenmaal toch een niet aangeboren hersenaandoening, dus ik kan er maar beter iets nuttigs mee doen.

Wat ik ook erg fijn vind, is het feit dat ik hier gehoord word en mee kan doen. Het is vrijwilligerswerk op maat; als ik naar huis wil, dan kan ik naar huis en dat kan bij geen enkele werkgever. Kortom, er wordt rekening gehouden met mij. Ik heb zelfs in mijn vrijwilligerscontract laten zetten dat ze mij naar huis mogen sturen als ze zien dat het niet goed gaat met mij.

Ik vind het ook  goed dat ervaringsdeskundigen gelijk worden behandeld als de betaalde krachten: ik voel mezelf één van de mensen hier. Ik voel mij medewerker, daardoor heb ik echt het gevoel dat ik er echt toe doe.

Waar ben je momenteel mee bezig als ervaringsdeskundige?
Voor eHealth ben ik bezig met de Meetlat: daarin brengen we van zorgaanbieders, zoals de ziekenhuizen en huisartsen, de digitale dienstverlening in kaart. Bijvoorbeeld of de zorgverlener gratis wifi aanbiedt of hoe het patiëntenportaal werkt. Ik denk mee over de manier waarop we dingen kunnen aanpakken en ik zoek dingen uit op de computer. Ik werk dus mee aan systeemverbetering van de eHealth in de zorg.

Ik ben ook bezig met het project Eye-Opener. Dat is een intervisie project voor hulpverleners eerstelijns zorg voor niet aangeboren hersenletsel. Daar zit ik bij als patiënt en geef ik mijn visie vanuit mijn ervaringen.

Daarnaast ben ik via het project Eigen Regie in ziekenhuis Bernhoven geweest in Uden en ik ben daar met patiënten, ex-patiënten en verpleegkundigen in gesprek gegaan om te kijken hoe de zorg verbeterd kan worden en hoe mensen zelf kunnen leren beslissen.

Wat is het meest waardevolle wat je hebt gedaan bij Zorgbelang Brabant|Zeeland?
Het project Eye-Opener. Bij Eye-Opener hebben we eens per drie maanden een bijeenkomst en dan worden de resultaten teruggekoppeld. Het doel is dat het met de mensen om wie het gaat zichtbaar beter gaat. Als ik dan zie dat dat het geval is en dat hulpverleners mijn tips oppakken dan is het voor mij geslaagd.

Wat zie je als de kracht van Zorgbelang Brabant|Zeeland?
Het is een toegankelijke en laagdrempelige organisatie. Ze zijn breed georiënteerd, het is zorg in de breedste zin van het woord: jeugdzorg, niet aangeboren hersenletsel, lichamelijke gezondheidszorg en nog veel meer. Ik kan daardoor kiezen waar ik aan meedoe en ik heb dan ook ervoor gekozen om mijn vrijwilligerswerk zo breed mogelijk te houden.

Wat zou je tegen iemand willen zeggen die overweegt om ervaringsdeskundige te worden bij Zorgbelang Brabant|Zeeland?
Doen! Gewoon doen.