Aandacht voor stigma tijdens CZ Tilburg Ten Miles Archief

RIBW Brabant doet mee aan de CZ Tilburg Ten Miles op zaterdag 2 en zondag 3 september. Verschillende teams, die bestaan uit medewerkers en cliënten, nemen gezamenlijk deel aan de wandeltocht en/of de wedstrijd. Bovendien is RIBW Brabant, samen met Zorgbelang Brabant, aanwezig met een Amerikaanse schoolbus om aandacht te vragen voor leven met een psychische aandoening.

Het doorbreken van stigma’s
Gezondheid is een belangrijk thema binnen RIBW Brabant. Sporten en bewegen is voor iedereen belangrijk. En het mooie is dat het ook bijdraagt aan individuele successen van cliënten. RIBW Brabant nodigt cliënten bewust uit om buiten te sporten omdat actief zijn in de buitenlucht de positieve effecten vergroot. Een bijkomstigheid hiervan is dat dit helpt om stigma’ste doorbreken. Een RIBW-medewerker licht toe: "Wanneer ik met cliënten sport, krijg ik regelmatig vragen en enthousiaste reacties van wijkbewoners."

Stigma Tour
Vandaar dat RIBW Brabant het initiatief van de Stigma Tour en Zorgbelang Brabant omarmt. Op zondag 3 september vragen zij gezamenlijk aandacht voor het bespreken en doorbreken van stigma’s die er leven rondom psychiatrie. Zorgbelang Brabantis samen met RIBW Brabant aanwezig met de Stigma Tour: een opvallende Amerikaanse schoolbus die in Brabant meerdere plaatsen bezoekt. We gaan met iedereen die belangstelling heeft in gesprek over het leven met psychische aandoeningen en verslavingen. We zetten ons ook in om bewuste en onbewuste vooroordelen op een interactieve manier te bestrijden. We doen dat met een spel, filmpjes, social media en ontmoetingen met ervaringsdeskundigen.

Vanuit hun eigen ervaring met psychische problematiek of verslavingen laten ervaringsdeskundigen zien hoe de negatieve spiraal van stigmatisering kan worden omgezet in herstel en kracht. Op deze interactieve en speelse manier hopen we onwetendheid en vooroordelen over psychische aandoeningen en verslaving weg te nemen.