Nieuws

Voorleesbril voor laaggeletterden ei van Columbus

Een bril die voorleest zou wel eens het ei van Columbus kunnen zijn voor laaggeletterden. Met die bril horen ze de tekst die ze lezen. Hiermee kunnen ze met alle gemak een menukaart lezen, brieven van instanties uitpluizen en de routebeschrijving in bijvoorbeeld een ziekenhuis moeiteloos volgen. De voorleesbril is een idee van de Breinstormers, een groep laaggeletterden die met ondersteuning van Zorgbelang meedoet aan de wedstrijd ‘Vanzelfsprekend’ van het project Tel mee met Taal.

Gezocht: websitebeheerder voor www.nah-cafebrabant.nl

NAH-Café Brabant zet zich in om mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) weer een plek te geven in de maatschappij. Via de website www.nah-cafebrabant.nl informeren we belangstellenden over de verschillende cafés in Brabant. We zijn op zoek naareen vrijwilliger die graag deze website wil beheren. Ervaring met Joomla is een pré.

Geen zorg voor ruim een op de vier mensen in psychische crisis

Mensen in een psychische crisis weten niet waar ze hulp moeten zoeken en wie verantwoordelijk is. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Crisiszorg en herstel’ van MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid, waaraan 762 mensen in het najaar van 2017 meededen. 

Zorgbelang Brabant|Zeeland steunt aangifte tegen tabaksindustrie

Steeds meer zorgorganisaties ondersteunen de aangifte van Bénédicte Ficq tegen de tabaksindustrie. Ook Zorgbelang Brabant|Zeeland steunt dit initiatief. ‘Wij bekijken het vanuit onze speerpunten positieve gezondheid en eigen regie’, legt directeur Marijke Frijters uit. ‘Buiten dat roken natuurlijk heel slecht is voor je gezondheid, heeft een verslaving een uiterst negatieve invloed op het voeren van je eigen regie oftewel het hebben van enige mate van controle over je gezondheid en je leven. De verslaving maakt je afhankelijk. Je pleegt bij elke sigaret die je rookt roofbouw op je lichaam. Maar je kunt niet stoppen. Is dit de eigen verantwoordelijkheid van de roker? Wij vinden van niet. Vaak begint een sigarettenverslaving namelijk al vrij jong. En hoe weerbaar ben je als 13 of 14 jarige puber die zijn grenzen wil verkennen? De stap naar de eerste sigaret en dus naar een verslaving is op die leeftijd zo gemaakt. En daar moet nu echt iets aan gebeuren. De aangifte tegen de tabaksindustrie is een enorme moedige stap hierin. En die ondersteunen wij als Zorgbelang daarom ook van harte.’  

Zorgverleners regio Den Bosch werken samen voor ouderen

Door samen te werken, voorkomen thuiszorgaanbieders, huisartsen en het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) dat kwetsbare ouderen te lang in het ziekenhuis verblijven. Zo worden mensen tijdelijk opgenomen in een eerstelijns verpleegbed of revalidatiebed buiten het ziekenhuis.

Wat vind jij van eHealth? Werk mee aan ons onderzoek!

Doe je dat wel eens? Online een afspraak maken met je huisarts of specialist? Een herhaalrecept voor medicijnen via de website aanvragen? Of blijf je misschien via je computer of tablet op de hoogte van het welzijn van je vader of moeder in het verzorgingshuis?

Zorgbelang Brabant | Zeeland brengt in kaart welke zorgverleners in de regio eHealth of digitale basisdiensten beschikbaar hebben voor hun patiënten/cliënten. Daarnaast willen we weten  wat jij als zorggebruiker vindt van eHealth. Biedt jouw zorgverlener eHealth-diensten aan? En maak je er gebruik van? Vul de vragenlijst in en help mee om inzicht te krijgen in wat jij als patiënt/cliënt vindt.  Het invullen kost je niet meer dan 5 minuten.

Ben jij zzp’er in de wijkzorg?

Ben jij als zzp’er actief in de wijkzorg in Breda, Den Bosch, Tilburg, Waalwijk of Nijmegen (en omgeving)? Wij zoeken zzp'ers die willen meewerken aan een pilot voor de thuiszorg.

Samen beslissen met je arts. Hoe doe je dat?

Na de succesvolle training ‘Heft in eigen hand’ organiseert Zorgbelang Brabant | Zeeland in samenwerking met Bernhoven opnieuw trainingen om patiënten de regie over hun eigen gezondheid te geven. ‘Samen beslissen met je arts. Hoe doe je dat?’ is het motto van een ruim twee uur durende training waarin de patiënt handvatten krijgt aangereikt die helpen om daadwerkelijk de regie in eigen hand te houden.

Aanstelling nieuwe directeur-bestuurder

De Raad van Toezicht van Zorgbelang Brabant | Zeeland heeft Jiska van den Hoek aangesteld als nieuwe directeur-bestuurder.

“Wij hebben in Jiska van den Hoek een geschikte directeur-bestuurder gevonden. Wij zien haar als een gedreven, positieve en professionele vrouw die veel zin en deskundigheid heeft om bij Zorgbelang Brabant | Zeeland aan de slag te gaan. Wij hebben het vertrouwen dat Jiska de goede weg die door interim directeur-bestuurder Marijke Frijters is ingeslagen, zal voortzetten en samen met de medewerkers Zorgbelang Brabant|Zeeland zal ontwikkelen tot een duurzame organisatie”, aldus Marina Starmans, voorzitter van de Raad van Toezicht.

Jiska van den Hoek zal per 1 april 2018 starten. Tot die tijd blijft Marijke Frijters werkzaam als interim directeur-bestuurder.