Training: ‘Mijn ervaringsverhaal’ voor naastbetrokkenen van mensen met NAH Archief

Zorgbelang Brabant verzorgt een training voor mensen in regio Zuidoost Brabant, die nauw betrokken zijn bij het leven van iemand met Niet-aangeboren Hersenletsel (NAH). In deze training leer je om je ervaringsverhaal als naastbetrokkene aan elkaar en anderen te vertellen en presenteren. Een verhaal waaruit blijkt hoe het leven is veranderd, maar ook hoe je weer opnieuw invulling, zin en betekenis aan het leven hebt gegeven. De training gaat in september van start in Eindhoven!

Doelgroep
Deze training is bedoeld voor partners, ouders, kinderen, broers of zussen of goede vrienden van iemand met hersenletsel (in regio Zuidoost Brabant). En die dit ervaren als een grote impact op hun leven.

Criteria voor deelname
Niet iedereen kan deelnemen aan de training. De volgende criteria gelden:

 • Minimaal 5 keer aanwezig zijn bij de training.
 • 2½   uur (met tussendoor een pauze) in een training kunnen zitten.
 • Kan met enige afstand naar de eigen situatie kijken.
 • Feedback kunnen ontvangen en geven.
 • Bereid en gemotiveerd zijn om thuis voorbereidingsopdrachten te maken.
 • Voor of in een groep je verhaal willen vertellen en /of presenteren.
 • Gemotiveerd zijn om na afloop iets met je ervaring te willen doen.

Voorafgaand aan de training is met alle deelnemers een kennismakingsgesprek. Op basis van dit gesprek kijken we of deze training inderdaad geschikt is.

Praktische informatie
De cursus wordt gegeven door een ervaren cursusleidster in samenwerking met een co-trainer die familie-ervaringsdeskundige is. Om iedereen tot zijn recht te laten komen en ruimte te geven om het eigen verhaal met de groep te delen is het maximaal aantal deelnemers 8. Bij een teveel aan deelnemers is de volgorde van inschrijving bepalend.

De cursus omvat 6 werkbijeenkomsten én een feestelijke, afsluitende  bijeenkomst waarbij enkele cursisten hun ervaringsverhaal vertellen en waarbij andere belangstellenden uitgenodigd worden.  Elke bijeenkomst duurt maximaal 2½ uur. Per bijeenkomst worden voorbereidende opdrachten met elkaar afgesproken. Tijdens de bijeenkomst oefen je met je medecursisten  je presentatie en geef je elkaar feedback. 

Hoewel de cursus herkenning en erkenning van de rol van naaste met zich mee brengt, benadrukken we dat het geen vorm van lotgenotencontact is. Het gaat nadrukkelijk om het trainen van (presentatie) vaardigheden voor mensen die ook voorlichting willen geven.

 • Start: september 2017
 • Locatie: Dommelhoef, Parklaan 97, 5613 BC te Eindhoven.
 • Duur: 6 bijeenkomsten en feestelijke afsluiting.
 • Tijdstip: 9.30 uur tot 12.00 uur.
 • Aantal deelnemers: minimaal 6, maximaal 8.
 • Trainers: Renske Mol en Niek van Haasteren (familie-ervaringsdeskundige).
 • Kosten: Gemeente Eindhoven financiert deze training. Van deelnemers wordt een eigen bedrage gevraagd van € 30,-. Dit zijn de kosten voor het werkboek en een bijdrage aan de koffie en thee. Reiskosten zijn voor eigen rekening.

Aanmelden
Als je je wilt aanmelden voor deze training, stuur dan een e-mail naar info@zorgbelang-brabant.nl 
Nadat je je hebt aangemeld, plannen we een kennismakingsgesprek. Op basis van dit gesprek kijken we of deze training inderdaad geschikt is.

Meer informatie
Voor vragen of meer informatie kun je contact opnemen met Renske Mol: tel. 06 - 40 94 21 36 of e-mail: rmol@zorgbelang-brabant.nl.

Lees ook het artikel over deze nieuwe training!

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties op deze pagina.

Reageer op deze pagina

Nieuwe reacties:
Anti-spamvraag

Let op! Uw reactie wordt direct zichtbaar op de website. De sitebeheerder heeft het recht ongewenste reacties zonder overleg te verwijderen.